menu
Aquariumclub Gracilis Westerlo vzw
Aquariumclub Gracilis Westerlo vzw
Inhoud

BuSo Tongelsbos

Het verhaal van een synergie tussen hobby en school.

AquaShow 2019. De eerste week van september, het begin van een nieuw schooljaar. Een telefoontje vanuit Tongelsbos met de de vraag of bezoek tijdens de schooluren mogelijk is. Tine, een leerkracht van het BuSo Tongelsbos, heeft (toevallig) vernomen dat er in de parochiezaal van Tongerlo een aquariumtentoonstelling loopt. Ze vindt dit een unieke gelegenheid om de leerlingen dierenzorg te tonen wat vivaristiek nu juist inhoudt en heeft er ook een collega over aangesproken. Wij uiteraard blij met het interesse. Het wordt een beetje improviseren: wat kunnen wij die jonge mensen bijbrengen? Dus krijgen ze wat uitleg over de inhoud van de vivaria en de organisatie achter de schermen: opbouw, filtering, verwarming en verlichting. Zowel de leerkrachten als de leerlingen zijn erg onder de indruk van het geheel.

Tijdens het afsluitend gesprek na de rondleiding kwam, eerder onverwacht, de vraag of we een samenwerking van onze vereniging met de school zagen zitten. Maar wat hield die samenwerking dan in?

Enkele weken later kregen we email van Raf, één van de betrokken leerkrachten, met een gedetailleerd overzicht van (de inhoud van) de bakken, en een uitnodiging om ter plaatse gaan te kijken. Wat we zagen kan kort worden samengevat: twee stellingen vol netjes verzorgde bakken, in een netjes verzorgd lokaal. Maar het was ook snel duidelijk wat de noden waren: heel wat van die aquaria waren nog leeg of stonden er heel kaal bij.

Ondertussen zijn we al een tweede keer op bezoek geweest. Ditmaal met een lading grind, een doos kienhout, redelijk wat plantjes, enkele guppen en blad vol praktische raadgevingen. Enkele dagen geleden ontving ik een reeks foto's hoe de aquaria er nu uitzien. Er is ondertussen hard gewerkt!

Maar zij kunnen nog heel wat extra materiaal, planten en visjes gebruiken. Wie heeft er thuis geen kweekje vissen, garnalen of plantjes over? Deze zijn meer dan welkom om tijdens de lessen als lesmateriaal gebruikt te worden. Wat wij gezien hebben stelt ons gerust: alles wat ze toevertrouwd krijgen wordt met de meeste zorg en liefde verzorgd. Raf is intussen lid van onze vereniging en bruist van enthousiasme. Doe zo voort!

Kan je iets missen, neem dan liefst eerst contact op met  Paul Goossens of met  Chris Eurlings.

Wordt zeker vervolgd.